6 luni au trecut de la ultima versiune majoră de Windows 10, cunoscută sub numele de „October 2018 Update” care a adus o multitudine de îmbunătățiri si funcții noi, însă și o droaie de probleme precum ștergerea fișierelor personale, instabilitate, etc.
Noua versiune denumită „May 2019 Update”, nu aduce schimbări semnificative asupra sistemului de operare, precum celelalte, ci în mare parte îmbunătățește ceea ce a introdus în versiunea anterioară.
Cuprins
Cum obții această versiune?
Din cauza problemelor cu versiunea anterioară, Microsoft folosește o nouă strategie de a lansa versiunea nouă, deci nu e disponibilă pentru toată lumea imediat.
Deschide Windows Update și vei vedea opțiunea „Feature update to Windows 10„. Dacă nu vedeți opțiunea respectiva, apăsați „Check for updates”. Dacă, totuși, după ce ai verificat pentru noi actualizări nu apare nimic, va trebui să folosești „Update Assistant” pentru a îl instala manual.
Procesul poate dura de la o oră până la 2. Înainte de instalare deconectați orice stick USB pentru a preveni orice problemă pe parcursul instalării.
iDigit și nici autorul articolului nu sunt responsabili pentru orice problemă ce poate apărea pe parcursul instalării. Faceți backup și urmăriți cu atenție instrucțiunile din articol și de la Microsoft.
- Intră pe acest link. Se va deschide o pagină pe site-ul Microsoft unde vei vedea scris mare „Windows 10 May 2019 Update disponibil acum„.
2. Apasă pe „Actualizați acum„. După ce se descarcă programul respectiv, deschideți-l.
3. Veți fi întâmpinat de mesajul „Update to the latest version of Windows 10„. Urmați instrucțiunile. Se va descărca update-ul și la final va apărea butonul de repornire. Apăsați-l și așteptați până când se termină instalarea.
Acum să trecem la schimbările din această versiune…
Windows Update – de la cicălitor la folositor
Microsoft a ascultat în sfârșit de nemulțumirile utilizatorilor oferind mai mult control asupra actualizărilor. Windows 10 nu va mai instala automat versiuni noi ale sistemului de operare precum May 2019 Update fără acordul tău. În schimb, când o nouă versiune se lansează, vei primi o notificare și e alegerea ta dacă dorești să instalezi actualizarea sau nu.

În partea dreaptă, se observă notificarea pentru actualizare.
Pe lângă cele menționate, Microsoft oferă abilitatea de a opri actualizările și celor ce folosesc ediția Home a sistemului de operare, până la 35 de zile. Va trebui să oprești actualizările în perioade de 7 zile, dar poți face acest lucru de 5 ori. După, Windows va verifica noi actualizări, dar nu le va instala automat, ci atunci când oprești / repornești calculatorul, pentru a nu te întrerupe când îl folosești.

Noul panou de actualizări. Se poate observa opțiunea de a opri actualizările.
Actualizările automate de acum se pot realiza în funcție de activitatea ta pe calculator. Dacă activezi opțiunea „Automatically adjust active hours” din Settings > Windows Update > Change active hours, Windows-ul va analiza când folosești cel mai des calculatorul și va alege o perioadă când nu ești ocupat.
De asemenea, pentru a preveni inabilitatea de a instala actualizări din cauza spațiului redus, Windows va aloca implicit aproximativ 7 GB din memoria internă. Astfel, chiar și dispozitivele cu spațiu puțin pot rămâne la zi fără probleme.
Căutarea în Windows – mai rapidă și mai profundă
Funcția de căutare nu scapă de schimbări. Pentru început, Cortana este separată acum de secțiunea de căutare, deci nu îți va mai intra în cale când cauți ceva. Panoul de căutare a primit și o nouă interfață, afișând cele mai accesate aplicații, dar acum poate găsi un fișier în tot calculatorul, nu doar librăriile setate implicit cu sistemul de operare.

Noul panou de cătuare. Se observă noul buton pentru Cortana în bara de Start
Pentru a activa această funcție, mergeți la Settings > Search > Searching Windows și la secțiunea „Find my files” selectați Enhanced. Va lua la început ceva timp dacă aveți multe fișiere, dar într-un final se merită, în special când ai nevoie urgentă de un anumit lucru. Poți oricând vedea câte fișiere au fost indexate și câte mai trebuiesc la secțiunea „Indexing status” din același panou.

Opțiunile noi pentru setări. Selectați „Enhanced” din „Find my files” pentru a indexa tot calculatorul
Windows Sandbox (pentru edițiile Pro)
Pe departe cea mai folositoare funcție a noii versiuni, dar doar dacă ai ediția Pro sau Enterprise. Dacă folosești ediția Home, Windows Sandbox nu va fi disponbil. În esență, Windows Sandbox îți permite să rulezi programe care nu știi dacă sunt sigure într-un mediu izolat, ce nu îți afectează calculatorul.
Spre exemplu, dacă descarc un program ciudat de pe internet și vreau să îl deschid, decât să îmi risc calculatorul, pot să pornesc Windows Sandbox și să execut de acolo programul. Dacă este sigur, îl pot instala pe calculatorul meu, altfel închid Sandbox-ul și tot conținutul acelui mediu este distrus pentru totdeauna.
Această funcție nu este activată implicit, deci va trebui să te duci în Control Panel > Optional features să o activezi și să repornești calculatorul. După ce a fost activată, o vei găsi în lista de aplicații din Start.

Selectați Windows Sandbox din Optional Features ce se găsește în Programs & Features (Control Panel)
Dacă doriți să copiați un fișier din sistemul de operare principal în Sandbox, selectați fișierul, copiați-l și lipiți-l pe desktop-ul Sandbox-ului.
Panoul Emoji – acum cu kaimojis, simboluri
Panoul de Emoji-uri adăugat acum ceva vreme în Windows, primește câtevă schimbări. De acum, poți adăuga kaimoji-uri din acesta. Kaimoji reprezintă emoji-uri sub formă de text.
De exemplu, (╯°□°)╯︵ ┻━┻ este un kaimoji popular.
Pe lângă acestea, poți adăuga simboluri tot din panoul Emoji. Nu mai trebuie să te chinui cu apasărea tastei ALT și introducerea unor numere aleatorii pentru a obține un simbol.
Pentru a accesa acest panou, apasă tasta Windows și tasta ;
Dezinstalarea mai multor aplicații preinstalate
La instalarea unor noi versiuni de Windows 10, Microsoft a ales să includă multe aplicații care majoritatea le consideră nefolositoare. Cei ce doreau să scape de acestea, trebuiau să folosească linia de comandă pentru a le elimina. Ca parte a acestei versiuni, se pot dezinstala mai multe aplicații precum:
- 3D Viewer
- Calculator
- Calendar
- Groove Music
- Movies & TV
- Paint 3D
- Snip & Sketch
- Sticky Notes
- Voice Recorder
Pentru dezinstalare, intrați în Start Menu, dați click-dreapta pe aplicație și alegeți „Uninstall”. Dacă doriți să reinstalați o aplicație, căutați-o în Microsoft Store.
Diagnoză automată
Windows a avut utiliare de diagnoză de ceva vreme, dar trebuia să știi ce problemă are calculatorul tău și să pornești utilitarul corespunzător. Acum, poți intra în panoul Troubleshoot din Settings unde vei vedea o listă de utilitare recomandate de Windows care ar rezolva problema pe care o ai.
De fapt, Windows va încerca automat să rezolve o parte din probleme în fundal. Pentru a controla dacă și când să se întample acest lucru, mergi la Settings > Privacy > Diagnostics. Sub categoria „Recommended Troubleshooting”, vei vedea opțiuni pentru a controla modul în care Windows va repara problemele. Implicit, te va întreba dacă dorești să rezolve automat o problemă apărută.
Windows 10 mai rapid – patch-uri mai bune Spectre
Începutul anului 2018 a provocat multă panică din cauza vulnerabilității Spectre. Spectre este o greșeală de proiectare în procesoarele AMD, Intel și ARM care permiteau aplicațiilor să scape de restricții și să citească spațiul de memorie a altor programe. Microsoft a reparat vulnerabilitatea aceasta, dar a scăzut performanța unor calculatoare – în special celor fabricate înainte de 2015.
O schimbare în noua versiune este eliminarea acestor probleme de performanță readucând viteza calculatorului tău prin activarea „retpoline” și „import optimization”. Tot ce trebuie să știi este că dispozitivul tău ar trebui să fie mult mai rapid dar dacă dorești să intrii in detalii, apasă aici pentru un document de la Microsoft care explică cum a reușit să facă acest lucru.
Come to the light side…? – noua temă Light
Windows 10 deține acum o nouă temă luminoasă. Meniul Start, bara de notificări și toate celelalte elemente ale interfeței pot fi luminoase în loc de întunecate. A fost adăugat și un nou wallpaper care să se potrivească cu această schimbare.
În setări, acum există două opțiuni separate pentru culoarea preferată: Windows mode și app mode. Astfel, utilizatorii au mai mult control asupra modului în care arată interfața: pot avea de exemplu o temă luminoasă în aplicațiile descărcate din Microsoft Store, iar File Explorer-ul să fie întunecat.
Snip & Sketch și Sticky Notes
Noua aplicație de realizat capturi de ecran introdusă în versiunea trecută, primește câteva caracteristici noi. Acum, se poate realiza o captura după o anumita perioadă de timp selectată (3 secunde / 10 secunde). Puteți adăuga și contur la capturile de ecran.
Sticky Notes primește abilitatea de a sincroniza noțitele cu mai multe dispozitive prin intermediul aplicației OneNote. Pur și simplu instalează pe telefon OneNote și utilizând contul tău Microsoft vei putea vedea noțitele salvate.
Îmbunătățiri la Notepad și consolă
Deși în penultima actualizare, Microsoft a adus numeroase îmbunătățiri editorului de text „Notepad”, se pare că încă mai au idei. Dacă Notepad se închide când Windows-ul repornește pentru actualizări, acesta se va redeschide și va restaura tot conținutul nesalvat.
Notepad are de acum și o steluță în bara de titlu dacă modificările asupra unui fișier nu au fost salvate. De exemplu, dacă lucrez la un fișier numit „Articol.txt” și fac o schimbare, se va afișa „*Articol.txt” până când salvez fișierul.

În partea de sus, se observă steluța la titlu
Avem de asemenea și noi combinații de taste:
- CTRL + SHIFT + N – deschide o nouă fereastră Notepad
- CTRL + SHIFT + S – deschide fereastra „Save As…” (Salvează ca…)
- CTRL + W – Închide fereastra curentă Notepad
De asemenea, în Command Prompt poți mări/micșora textul ținând apăsat CTRL și mișcând rotița de la mouse. Dând click dreapta pe fereastra CMD și selectând Properties > Terminal va afișa noi setări precum culoarea cursorului de text și forma acestuia.
Windows Tamper Protection
Windows Security, protecția inclusă cu Windows 10, include de acum „Tamper Protection„. Această funcție, când este activată, protejează setări importante de securitate de către aplicațiile rău – intenționate. Pentru a o activa, intrați în Windows Security din Start Menu > Virus & Threat Protection > Virus & Threat Protection Settings.
Schimbă luminozitatea mai ușor
În Action Center (panoul de notificări), Microsoft a adăugat opțiunea de a schimba luminozitatea fără a mai intra in Control Panel. Pe lângă aceasta, se pot schimba și ordinea acțiunilor rapide din acest panou apăsând click dreapta și selectând „Edit quick action”.

Noile acțiuni rapide din panoul de notificări. De acum există și un control de ajustarea luminozității ecranului
Descărcări organizate în funcție de dată
Folder-ul pentru descărcări, de acum este organizat în funcție de data când a fost descarcat un fișier.

Descărcări organizate în funcție de când ai fost luate
Concluzii
Microsoft au fost mai atenți cu această versiune să fie sigur că nu are bug-uri sau probleme majore. A stat încă o lună în teste pentru a se asigura că totul e perfect. Acest update trebuia de fapt să se numească „April 2019 Update”, până când Microsoft a decis să îl mai testeze o perioadă, lansându-l tuturor de abia în luna iunie a acestui an.
Îmbunătățirile aduse la Windows Update, căutării și a altor programe sunt extrem de folositoare. Windows Sandbox aduce ceea ce toți programatorii, pasionații de calculatoare aveau nevoie: un mediu de test a aplicațiilor necunoscute. Îmbunătățirile de viteză chiar se simt, în special la scrierea și citirea fișierelor de pe SSD. Interfața de la Cortana ar trebui un pic îmbunătățită: în special adăugarea abilității de a pune intrebări prin tastare și nu doar prin voce.
Per total, o actualizare bine-venită ce a rezolvat din haosul cauzat de versiunea anterioară.