Java este un limbaj de programare orientat pe obiecte (oriented-object programming – OOP), pe bază de clase, care îți garantează posibilitatea să scrii codul o dată și să-l rulezi oriunde și oricând („write once, run anywhere” – WORA). Acest lucru este datorat JRE(Java Runtime Environment), care poate rula un cod Java compilat și corect redactat pe orice platformă. JRE vine la pachet cu Java Development Kit, dar poate fi descărcat și separat.
Deși Java are la bază limbajul C++, acesta are nevoie de un alt IDE(Interactive Development Environment) pentru a putea rula programe. Echipa noastră recomandă Eclipse (un IDE atât pentru Java, cât și pentru alte limbaje, precum C, C++, Php etc.) și NetBeans (un IDE dedicat Java și C++). În acest articol ne vom ocupa de descărcarea și instalarea Eclipse.
Pentru a putea decărca acest IDE, este necesar Java Development Kit, pe care l-am menționat mai sus. Îl puteți decărca de aici. JDK(Java Development Kit) poate să conțină și JRE, deși mai apar excepții în cazul versiunilor noi apărute, care duc lipsă de această componentă. De aceea se recomandă descărcarea și instalarea unei versiuni mai vechi, dar care dispune de JRE (de exemplu, 8u181 și 8u182, versiuni care apar puțin mai jos pe pagina web; în imaginile de mai jos am folosit pentru demonstrație versiunea 10.0.2, care nu mai este în prezent disponibilă).
După decărcarea acestuia, instalarea este foarte simplă. Deschideți fișierul .exe, iar fereastra de Setup care va apărea va depinde de versiune. Dacă fereastra nu se deschide, atunci descarcă iar JDK. După alegerea opțiunii „Next”, vă veți întâlni cu o fereastră Custom Setup, precum aceasta:
De notat că, dacă pachetul ales nu conține JRE, atunci este logic că în fereastra de mai sus vor apărea doar „Development Tools” și „Source Code”. Mai departe, selectați folder-ul în care doriți să amplasați JDK, și selectați „Next”. O nouă fereastră pentru JRE se va deschide (din nou, doar dacă ați ales pachetul ce conține JRE), unde va apărea opțiunea de selectare a folder-ului în care doriți să amplasați JRE. Folder-ul trebuie să fie obligatoriu același în care ați instalat anterior „Development Tools” și „Source Code”. Selectați apoi „Next”.
Dacă această fereastră s-a deschis, atunci puteți să zâmbiți, ați descărcat JDK!
Mai departe, decărcați Eclipse de aici. Înainte de a rula fișierul .exe, mai este un pas important de făcut. Duceți-vă în folder-ul unde ați instalat JDK și JRE și intrați în primul. Este importantă bara de căutare de sus. Dați Click pe ea, și copiați adresa folder-ului.
După aceea, dați Click-dreapta pe iconița Windows din stânga jos, și un meniu cu mai multe opțiuni va apărea. Selectați „System”, și depizând de versiunea voastră de Windows, va apărea o interfață cu setări.
Dacă nu apare nicăieri „Advanced Settings„, atunci căutați în bara de căutare această subcategorie, iar o fereastră asemenea acesteia se va deschide:
Selectați „Environment Variables„, iar o altă fereastră va fi deschisă, conținând toate „Variabilele de mediu” pe care le aveți. Adăugați o variabilă de utilizator nouă (User Variable), cu ce nume doriți, și inserați calea copiată mai devreme către folder-ul JDK în următoarea căsuță.
Selectați „OK” și acum puteți instala liniștiți Eclipse. Dublu-Click pe Installer, iar această fereastră va apărea:
Din nou, dacă nu apare, redescărcați Launcher-ul și încercați iar după. Selectați prima variantă, „Eclipse IDE for Java Developers„. Vi se va cere să selectați o cale și un folder pentru IDE. După ce ați terminat, apăsați „Next”. La final, după ce dechideți Eclipse, vi se va cere să selectați un spațiu pentru Workspace.
Aceasta este interfața Eclipse, simplă și accesibilă tuturor. De începerea unui proiect nou și scrierea celui mai simplu și mai cunoscut program ( faimosul „Hello World!”) ne vom ocupa în cursul următor.