Cum să creezi o copie de rezervă a datelor

Oricine și-a pierdut, măcar o dată în viață, fișiere importante. Calculatorul fie s-a defectat, un virus a șters datele sau un update nereușit a corupt memoria. Aceste incidente neplăcute se pot întâmpla oricând, riscând astfel să pierzi documente, fotografii sau videoclipuri importante. Pentru a evita asemenea situații, este important să creezi copii de rezervă regulat.

Poți să salvezi datele pe un hard extern sau să automatizezi procesul folosind „File History” (dacă folosești Windows 10 / 8.1) sau Windows Backup (în cazul lui Windows 7), însă acestea îți salvează doar datele personale, fiind nevoit să pierzi timpul reinstaland sistemul de operare și programele pe care le folosești în viața de zi cu zi. Dar, ai opțiunea de a salva tot ce ai pe calculatorul tău, incluzând sistemul de operare, astfel având posibilitatea de a restaura rapid calculatorul. Vom folosi un program gratuit numit „Macrium Reflect”.

De ce vei avea nevoie?

  •  O sursă de stocare a datelor (hard extern de preferat)
  • Un CD sau un stick de minimum 1 GB (pe acesta se va afla programul de restaurare a datelor în cazul coruperii sistemului de operare)
  •  Macrium Reflect (îl puteți descărca de aici)

Realizarea copiei de rezerva

  1. Lansați aplicația „Macrium Reflect”. Veți fi întrebat dacă doriți să creați un „rescue media” prin intermediul căruia putem restaura partițiile. Noi vom sări peste acest pas pentru moment, acoperindu-l mai târziu în articol.
  2. Pentru a crea copia, selectați din partea de sus a aplicației „Backup” > „Image Selected Disks”.
  3. Selectați ce drive / partiții doriți să salvați. Sub „Destination”, selectați pe ce memorie de stocare doriți să salvați. De exemplu, dacă doriți să salvați pe un hard extern asigurați-vă că aveți destul spațiu după îl selectați de la „Folder”.
  4. La următoarea fereastră, aveți posibilitatea de a automatiza procesul. Nu deconectați memoria de stocare pe care salvați copiile de rezervă deoarece programul nu va putea salva periodic fișierele. Recomandat ar fi utilizarea unei memorii de stocare internă pentru acest pas. Selectați „Add Schedule”>”Full”. Implicit, se va face backup lunar (se poate modifica). Acum, apăsați pe „Add Schedule”>”Differential” pentru a crea un program săptămânal. După ce ați selectat opțiunile dorite, dați click pe „Finish”. Dacă doriți să săriți peste acest pas selectați doar „Finish”.
  5. Selectați amândouă căsuțele și puneți un nume copiei de rezervă. După, așteptați până când prima copie de rezervă este realizată și verificată. Dacă ați ales să automatizați procesul, Macrium va salva datele pe baza programului stabilit.
  6. După finalizarea copiei, selectați din partea de sus a programului „Other Tasks”>”Create Rescue Media”. O fereastră se va deschide, explicând caracteristicile programului prin care putem restaura partițiile. Apăsați „Next”.
  7. La următorul ecran, apăsați „Next”.
  8. La secțiunea „Build the PE Environment”, lăsați opțiunile selectate implicit. Apăsați „Next” și așteptați.
  9. Veți avea opțiunea de a scrie programul pe un CD sau stick USB. Alegeți pe cea dorită și selectați „Finish”.

Cum restaurezi datele?

Pentru a restaura datele, va trebui să introduceți stick-ul / CD-ul cu programul de recuperare.

  1. Porniți calculatorul, selectând stick-ul la boot. Veți fi întâmpinat de programul de recuperare. Selectați „Browser for an image or backup file to restore” din stanga a ecranului. Alegeți fișierul cu extensia „.mrimg”
  2. Informații despre copia de rezervă vor apărea pe ecran. Apăsați pe „Restore Image”
  3.  Sub „Destination”, click pe „Select a disk to restore to” pentru a alege hard-ul pe care doriți să restaurați datele. Apăsați „Next” pentru a continua.
  4. Confirmați opțiunile selectate și așteptați până când se finalizează procesul.
  5.  După finalizare, apăsați pe butonul „Shut Down” din partea stânga a ecranului. Scoateți stick-ul și porniți din nou calculatorul. Acesta va fi în starea de dinaintea incidentului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

august 2018
L Ma Mi J V S D
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031