Curs 0: Instalarea unui IDE C++

Limbajul C++ este cel care stă la baza tuturor celorlalte limbaje de programare. De asemenea, este un limbaj fără prea multe scurtături care iți arată exact cum gândește calculatorul. Cred că ar fi corect să spun că seamănă cu Lego: poți face orice cu el, dar pentru lucruri mari ai muuuult de lucru. De aceea, este preferat învățării.

Primul pas în a învăța programare este instalarea unui IDE (Interactive Development Environment), pentru a putea rula programe. Noi recomandam CodeBlocks versiunea 16.01 sau mai nou, care se poate descarca aici (versiunea 16.01 a fost folosită anul acesta la Olimpiada de Informatică). Este bine să descarci versiunea MinGW setup, deoarece are inclus compilatorul MinGW fara de care nu se pot rula programe (deci nu necesită schimbări suplimentare).

Instalarea va fi lină și simplă, așa că nu o vom aborda aici. Dacă totuși nu funcționează, ar fi o idee bună să încercați instalarea unei versiuni mai puțin recente.

Odată instalat programul, puteți face un proiect (program) nou folosind Create a new project.După aceasta pe ecran se va deschide o fereastră nouă, introductivă în crearea de noi proiecte (această fereastră nu va mai apărea dacă selectați asta). Apăsați pe ”Next” pentru a trece la pasul următor, în care vi se cere să alegeți tipul de proiect. Vom folosi ”Console application”, deci dați dublu click sau selectați-l și apoi apăsați ”Go”.În fereastra următoare vi se va cere să alegeți între un program C sau C++. Noi vom folosi doar C++, așa că selectați-l la fel ca la pasul anterior.În următoarea fereastră vi se va cere să alegeți un nume pentru proiect și un folder unde va fi salvat (recomandăm să creați un folder dedicat pentru proiectele CodeBlocks).Este o idee bună să dați proiectelor nume reprezentative.

După ce apăsați din nou pe next veți ajunge în ultima ferestră, care vă cere să alegeți un compilator (preselctat este GNU GCC Compiler). Lăsați totul așa cum este și apoi treceți mai departe.După ce treceți mai departe veți ajunge la o fereastră asemănătoare cu cea din poza de mai jos, cu o bară laterală în partea stângă (dacă această bară lipsește, apăsați Shift+F2). Dublu-click pe folderul ”Sources” sau pe plusul din stânga lui și apoi dublu click pe fișierul main.cpp.  Se va deschide o fereastră cu programul-șablon din CodeBlocks pe care urmează să îl analizăm.Aici se încheie instalarea IDE-ului și crearea primului program C++. Pentru a merge la următorul curs apăsați aici. Recomand citirea mai întâi a articolului despre algoritmi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

iunie 2018
L Ma Mi J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930